2014-es tevékenységeink

2014. évi beszámoló:

Alapítványunk 2006-ban alakult, 2011-ben országos szintre emeltük működésünket a hátrányos helyzetben élő fiatalok érdekképviselete céljából.
Programjainkkal segítettük a pályakezdő, munkanélküli fiatalokat, 2013-tól elsődleges feladatunkká vált a határ menti és határon túli magyar civil szervezetek kiszolgálása és velük együttműködésben ifjúsági és munkaerő-piaci programok szervezése.

„MunkáraKész” fiatalok segítése projektünkben a pályakezdő fiatalok számára munka és álláslehetőségeket kutattunk föl a régió civil szervezeteinél, munkaügyi tanácsadásban részesültek. A program során 2014-ben megrendezett Civil Állásbörze a Szegedi Tudományegyetem Tanulmányi és Információs Központjában volt. Azóta is több fiatallal tartja alapítványunk a kapcsolatot, akik segítségünket igénybe veszik.

Székhelyünk 2012-től Mezőhegyesen, a hátrányos helyzetű LHH kistérség központi településén található. A térségben uralkodó probléma enyhítése, a munkaadók és a munkanélküliek, főként a pályakezdő álláskeresők munkaerő-piaci elhelyezkedésének segítése érdekében Speciális Tájékoztató Napok alkalmával az atipikus foglalkoztatási formák és a „Szeretem a munkám!” Kormány munkahelyvédelmi programjának népszerűsítését tartalmazó fórumok és előadások tartását céloztuk meg.

Kapcsolódtunk más szervezetek rendezvényeihez, tagjaink önkéntesen segítik programjaik megvalósulását: előadásokat tartunk az egészséges életmódról, és sportfoglalkozásokat tartottunk. Így jutottunk el Erdélybe, Szentkatolnára gyermekprogramokkal, és magyarországi helyszínein (Szegeden, Csanádpalotán, Kecskeméten és Ópusztaszeren) is részt vettünk.

Pályázati programot valósítottunk meg Önkéntességgel kapcsolatosan. 206 fő önkéntesünk regisztrált, akik összesen több, mint 16 300 órát tevékenykedtek Mezőhegyesen és a programba bevont további 5 településen (Tótkomlóson, Mezőkovácsházán, Medgyesegyházán, Battonyán és Kunágotán).
Önkénteseket toboroztunk és közvetítettünk ki a velünk együttműködő civil szervezeteknek és önkormányzati intézményeknek, személyes tanácsadást biztosítunk számukra. A pályakezdők szakmai gyakorlatot szerezhettek.

Fórumokat szerveztünk a munkáltatók, munkavállalók, álláskeresők részére az atipikus foglalkoztatások lehetőségéről és a Foglalkoztatást elősegítő bértámogatások lehetőségéről, melyekkel a munkanélküliek felé nyithatnak.

Ügyeltünk arra is, hogy a fiatalok a magyar kultúra őrzésében és közvetítésében is részt vegyenek, ezért kapcsolatot tartottunk fent Kárpát-medencei partnereinkkel. Hagyományőrző programjaikról tapasztalatunkat továbbítottuk az identitástudat megőrzése érdekében. Nagyváradon a Kárpát-medencei Nyári Egyetemen kapcsolódtunk és aktívan közreműködtünk az Összmagyar Civil találkozón.