2013-as tevékenységeink

Az alapítvány tevékenysége 2013-ban

Működésünk:

A „Tettrekész” Fiatalok Alapítványának pályakezdő álláskereső elnökeként, országosan is jelenlévő probléma enyhítése érdekében határoztuk meg misszónkat. Tapasztalataink szerint a munkanélküliek, főként a pályakezdő fiatalok körében óriási problémát jelent a munkaerő-piaci lehetőségek felkutatása és az elhelyezkedéshez szükséges praktikák megszerzése. Nincs, vagy kevés olyan alkalom adódik, mely szerint a munkáltatók a munkavállalókkal egy asztalhoz leülhetnének és közvetlenül megvitathatják a munkához jutás lehetőségét és szemtől-szembe elmondhatnák egymásnak a munkavállalással kapcsolatos elvárásokat.

Megoldásként a munkaadók és a munkanélküliek, főként a pályakezdő álláskeresők munkaerő-piaci elhelyezkedésének segítése érdekében fórumok és előadások tartását kezdeményeztük.

A környező települések civil szervezeteivel, önkormányzataival, munkaügyi központtal jó kapcsolatot tartunk fenn.

Folyamatosan részt veszünk olyan információs napokon és képzési programokon, melyek tudásanyagai, hosszú távú működésünket szolgálják.

Májusban és augusztusban közreműködtünk Csanádpalotán és Pitvaroson a látássérülteknek és időseknek megrendezett Felolvasó délutánon. Közel 4 órán át szórakoztattuk a megjelenteket novellákkal, egypercesekkel, lazításként vicceket meséltünk. A felolvasások között a résztvevők osztották meg velünk személyes élményeiket, gondolataikat, így gyorsan kialakult az a közvetlen kapcsolat, mely a bensőséges, családias programhoz, a közösségépítéshez elengedhetetlen volt.

A lakosság, főként az ifjúság kulturális életének fejlesztése is fontos feladatunk.

2013 év novemberében, immár 4. alkalommal részt vettünk a Csanádpalotán megrendezésre kerülő „Én így – Te úgy” elnevezésű Ki Mit Tud?-on. A magyar és roma kultúra értékeit zsűriztük, szorgalmasan osztogattuk a díjakat, okleveleket, segítettünk a fellépőknek a felkészülésben, a rendezvény lebonyolításában. Kategóriánként színvonalas felnőtt és gyermek produkciókat ismert meg a közönség, melyek a kultúrák közötti kapcsolatok kiteljesedését mozdították elő.

Közösségi és sportprogramokkal, életmód-tanácsadással javítottuk a Viharsarokban és a környéken élő fiatalok életminőségét, mely közvetve jótékony hatást gyakorolt munkaerő-piaci szereplésükre is. Alapítványunk tagjai, önkéntesei révén nagy hangsúlyt fektetünk a fiatalok vitalitására, egészségének megőrzésére. Számos programot valósítunk meg ennek jegyében, mozgásra késztetjük a fiatalokat, sportolási lehetőséget biztosítunk számukra.

Szakképzett sportedző elnökünk segítségével több civil szervezet rendezvényén megjelentünk, előadásokkal és gyakorlati bemutatókkal bírtuk aktivitásra az érdeklődőket:

2013 tavasszal Pitvaroson, Csanádpalotán és Battonyán a Gyermekfaluban csatlakoztunk a Club Dynamic Egyesület – „Határtalan Sport Nap” rendezvényéhez, sportesemények lebonyolításával színesítettük a programot.

2013. augusztusban Csanádpalotán, Pitvaroson és Makón, majd október végén Erdélyben Kézdivásárhelyen és Sepsiszentgyörgyön került megrendezésre a NORA Nonprofit Alapítvány „Székely-magyar Tudástalálkozója”.

Kárpát-medencei civil életünk:

Október 27-én nemes cél érdekében mentünk Erdélybe. Kézdivásárhelyen találkoztunk Délvidéki és erdélyi fiatalokkal, és együtt meneteltünk a Székelyekért. Együttműködő partnerünk „Székely-magyar Tudástalálkozó” programjának alkalmával erdélyi civil szervezetekkel vettük fel a kapcsolatot a magyar hagyományok ápolása és az identitás növelése céljából. Szakmai programjaink megvalósításához, kapcsolati tőkénk erősítéséhez pozitívan járult hozzá ez a találkozó.

Délvidéki és Muravidéki partnereinkkel történő kapcsolataink révén, egyre szorosabbá vált összefogásunk.

2013-ban is több hazai civil partnerünk rendezvényén jelen voltunk, együttműködéseket kötöttünk, kapcsolatokat szereztünk, tapasztalatot adtunk át és új információk birtokosaivá váltunk.

2013-ban  2012-ben  2011-ben  2010-ben  2009-ben  2008-ban  2007-ben